Opis zahvata

Koraci

Ako se odlučite podvrgnuti kriolipolizi, najprije morate dogovoriti konzultacije s liječnikom u odabranoj klinici u kojoj se tretman izvodi. U sklopu liječničkih konzultacija utvrđuje se jeste li kandidat za CoolSculpting® tretman te se određuju područje ili područja od 9 odobrenih za CoolSculpting® metodu koja će se tretirati.

Broj i trajanje CoolSculpting® tretmana odredit će se po stanju i građi tijela te rezultatima koje želite postići. Ovaj postupak nije za svakoga te obavezno, prije zahvata, morate svojeg liječnika upozoriti na bilo kakvo zdravstveno stanje uključujući nedavnu operaciju, kilu i bilo koju poznatu osjetljivost ili alergiju.

Priprema za zahvat

Nakon konzultacija s liječnikom nije potrebna nikakva posebna priprema prije tretmana. U razgovoru s liječnikom obavit će se sva potrebna dijagnostika za CoolSculpting® tretman smrzavanja masnog tkiva, uzet će se u obzir stanje vašeg tijela te područja koja se moraju tretirati, provest će vas se kroz postupak kriolipolize kako biste bili upućeni u tijek, moguće nuspojave i sigurnost procesa. Prije tretmana obavezno je i provjeriti kako tijelo reagira na hladnoću.

Tijek zahvata

CoolSculpting® uređaj ima nekoliko aplikatora koji se koriste ovisno o dijelu tijela i količini masnih stanica kojih se želite riješiti. Aplikator CoolSculpting® uređaja će se postaviti na tretirano područje kako bi smrznuo masne stanice, na koje je najprije nanesen gel koji služi kao barijera između kože tijela i aplikatora uređaja. Osjetit ćete blagi osjećaj usisavanja dok aplikator prianja uz tijelo, nakon čega slijedi prepoznatljiv učinak hlađenja.

Tijekom postupka možete osjetiti povlačenje, blago štipanje, intenzivnu hladnoću, trnce, peckanje, bol i grčeve na mjestu tretmana. Nakon 5 do 10 minuta tretmana područje tijela se hladi i utrne pa ćete prestati osjećati te potencijalne simptome i za vrijeme trajanja tretmana moći čitati, obavljati pozive ili odgovarati na poruke i mailove.

Nakon odvajanja aplikatora od tijela, liječnik će napraviti kratku masažu na tom području kako bi dodatno razbio tretirane masne stanice i poboljšao smanjenje masnoće te učinkovitost tretmana. Svaki CoolSculpting® tretman je drugačiji, a ovisno o području, tretman se može obaviti za samo 35 minuta. Ako se odlučite za više tretmana u jednoj sesiji, očekujte da ćete potrošiti više vremena.

Što očekivati nakon zahvata

Nakon jednog CoolSculpting® tretmana vidjet ćete smanjenje masnog tkiva do 20 do 25 posto na tretiranom području, a sve više od toga ovisi o osobi i području koje se tretira. CoolSculpting® tretman koristi kriolipolizu koja dovodi do smrzavanja i odumiranja masnih stanica te se eliminiraju kroz prirodne procese u tijelu. Ne brinite: ovaj se proces događa tako postupno da nećete nužno primijetiti razliku u svojem svakodnevnom životu.

Promjene ćete vidjeti već 1 do 3 mjeseca nakon tretmana, a konačni rezultati mogu potrajati 6 mjeseci ili više.
Tretman CoolSculpting® pomaže u uklanjanju tvrdokornih masnih naslaga, no s obzirom na to da nije tretman mršavljenja, moguće je dobiti na težini nakon tretmana ako ne zadržite svoje zdrave navike. Ova vrsta debljanja će se najvjerojatnije ravnomjerno dogoditi u cijelom tijelu, a ne samo u područjima liječenja.

Oporavak

CoolSculpting® tretman je bezbolan i siguran, a nakon postupka, tipične nuspojave uključuju privremeno crvenilo, oticanje, “bijeljenje”, modrice, zatezanje, trnce, peckanje, osjetljivost, grčeve, bol, svrbež te osjetljivost kože i osjećaj punoće u stražnjem dijelu grla nakon tretmana submentalnog ili submandibularnog područja. Nuspojave su privremene i uobičajeno nestaju u roku od nekoliko dana ili tjedana.

Oporavka nakon CoolSculpting® tretmana nema te se sa uobičajenim svakodnevnim aktivnostima može nastaviti odmah, a tretman se može odraditi i u vrijeme pauze za ručak. Moguća je pojava rijetkih nuspojava među koje se ubraja paradoksalna hiperplazija (vidljivo povećan volumen tkiva u tretiranom području) koja se može razviti 2 do 5 mjeseca nakon tretmana i zahtijeva kiruršku intervenciju radi korekcije.

Važne sigurnosne informacije

Ovi postupci nisu za svakoga. Ne biste se trebali podvrgnuti CoolSculptingu® ako patite od krioglobulinemije, bolesti hladnog aglutinina ili paroksizmalne hladne hemoglobinurije. Recite svom liječniku ako imate bilo koje zdravstveno stanje uključujući nedavnu operaciju ili bilo koju poznatu osjetljivost ili alergiju. CoolSculpting® tretman ne preporučuje se provoditi na području kile (čak i ako je uklonjena) te na ili oko područja dijastaze rektusa (ravnog trbušnog mišića).

Tijekom postupka možete osjetiti povlačenje, blago štipanje, intenzivnu hladnoću, trnce, peckanje, bol i grčeve na mjestu tretmana. Ti se osjećaji smanjuju kada to područje utrne. Nakon postupka, tipične nuspojave uključuju privremeno crvenilo, oticanje, “bijeljenje”, modrice, zatezanje, trnce, peckanje, osjetljivost, grčeve, bol, svrbež ili osjetljivost kože i osjećaj punoće u stražnjem dijelu grla nakon tretiranja submentalnog ili submandibularnog područja.

Rijetke nuspojave mogu se pojaviti u 1 do 10 od 10 000 tretmana CoolSculpting® (između 0,01% do 0,1%). Jedna takva rijetka nuspojava je vidljivo povećanje volumena tkiva na tretiranom području – paradoksalna hiperplazija, koja se može razviti 2 do 5 mjeseci nakon tretmana i zahtijeva kiruršku intervenciju radi korekcije.

Rezultati kod pacijenata mogu varirati.